برای تامین نور و روشنایی محیطهایی مانند حمام و دستشویی باید از چراغهای متفاوتی استفاده کنید، زیرا در چنین فضاهایی میزان رطوبت بالا بوده و احتمال تماس مستقیم آب با چراغ هم وجود دارد. به همین علت شرکتهای مختلف مدلهای متفاوتی از چراغ مناسب برای سرویس بهداشتی حمام و دستشویی تولید میکنند. امروزه چراغهای لوکس هم برای سرویسهای بهداشتی تولید میشوند. چراغهایی که نه تنها روشنایی محیط را تامین میکنند، بلکه جلوه خاصی را نیز به ارمغان میآورند. هنگام خرید چراغ سرویس بهداشتی باید چند نکته مهم را در نظر بگیرید. در غیر این صورت ممکن است چراغ خریداری شده کارایی لازم را برای حمام و دستشویی نداشته باشد.
انواع چراغ مناسب برای حمام و دستشویی کدام است؟
تنوع محصولات صنعت نور و روشنایی بسیار گسترده است. در حال حاضر برای تامین نور هر محیطی، انواع مختلفی از چراغ و تجهیزات روشنایی تولید میشوند. سرویس بهداشتی حمام و دستشویی هم از این موضوع مجزا نیستند. برای دستهبندی چراغهای مناسب سرویس بهداشتی معیارهای مختلفی وجود دارند، ولی روش نصب چراغها یکی از مهمترین معیارها محسوب میشود.
برای نورپردازی حمام و دستشویی سه مدل اصلی محصول استفاده میشود، چراغ سقفی، چراغ دیواری و چراغ ضد آب .
1_ چراغ سقفی
از جمله رایجترین چراغهای نصب شده در سرویس بهداشتی میتوانیم به چراغ سقفی اشاره کنیم. توجه داشته باشید هر یک از انواع چراغهای سقفی به یکی از روشهای روکار یا توکار نصب میشوند. نصب چراغ سقفی روکار نسبت به مدلهای توکار آسانتر است. هنگام نصب چراغ سقفی برای حمام باید به محل قرارگیری دوش و شیر آب توجه کنید. تا حد امکان باید چراغ حمام از محل دوش آب فاصله مناسب داشته باشد.
2_ چراغ دیواری
در اکثر سرویسهای بهداشتی حمام و دستشویی، یک یا چند چراغ دیواری نصب میشود. چراغهای دیواری در چنین فضاهایی معمولا نزدیک آینه و روشویی قرار میگیرند. به این ترتیب روشنایی لازم برای استفاده از آینه هم تامین خواهد شد. چنانچه چراغ دیواری را نزدیک آینه و روشویی نصب میکنید؛ باید به توان و لومن لامپ توجه داشته باشید. چراغهایی که شدت نور بسیار زیادی دارند؛ برای قرارگیری در کنار آینه و روشویی مناسب نیستند.
3_ چراغ بالا آینه ای
در صورتی که قصد نورپردازی حرفهای سرویس بهداشتی را داشته باشید؛ باید چراغ بالا آینهای نصب کنید. این نوع تجهیز روشنایی که به عنوان چراغ روشویی هم شناخته میشود؛ مجموعهای از یک یا چند چراغ با شدت روشنایی متفاوت است. چراغهای روشویی در قسمت بالای آینه نصب میشوند. نصب این چراغها علاوه بر تامین روشنایی لازم برای استفاده از آینه، زیبایی آینه و روشویی را هم افزایش میدهد. توجه داشته باشید؛ برخی از مدلهای چراغ آینهای فضای پیرامون آینه را پوشش داده و از نوع خطی هستند.
4_ لوستر سرویس بهداشتی
در برخی از ساختمانها سرویسهای بهداشتی لوکس و بزرگی ساخته و تجهیز میشوند. بدون شک برای نورپردازی چنین محیطهایی به استفاده از چراغهای ویژه نیاز است. لوستر سرویس بهداشتی به همین منظور طراحی شده و در حمام و دستشویی با ابعاد بزرگ نصب میشود. هر یک از مدلهای لوستر سرویس بهداشتی تعداد شعله و لامپ متفاوتی دارند. برای خرید این نوع لوستر باید ابعاد سرویس بهداشتی را در نظر بگیرید.
۵- چراغ ضد آب
چراغ ضد آب مناسب سرویس بهداشتی یک انتخاب ضروری برای اطمینان از ایمنی و کارایی در محیطهای مرطوب است. این نوع چراغها طراحی ویژهای دارند که از نفوذ رطوبت به داخل آنها جلوگیری میکند و باعث میشود تا در برابر بخار، آب پاشیدن و رطوبت موجود در فضا مقاوم باشند. معمولاً چراغهای ضد آب دارای درجه حفاظتی IP44 یا بالاتر هستند که نشاندهنده مقاومت آنها در برابر ورود آب و گرد و غبار است. این چراغها میتوانند در روشنایی عمومی، اطراف آینه یا بهعنوان نورپردازی در داخل دوش استفاده شوند. انتخاب چراغهای LED ضد آب علاوه بر مصرف انرژی کم، عمر طولانی و نوری یکنواخت را نیز فراهم میکند که برای فضای سرویس بهداشتی ضروری است. البته توجه به این نکته ضروری است که این چراغها تنها دربرابر پاشیدن آب مقاوم هستند و نباید در تماس مستقیم با آب باشند.
چراغ مناسب سرویس بهداشتی حمام و دستشویی
باتوجه به تنوع گستردهای که برای چراغهای سرویس بهداشتی وجود دارد؛ شما هنگام خرید این نوع محصولات نور و روشنایی چه نکاتی را در نظر میگیرید؟ آیا توان لامپ تنها مشخصه قابل بررسی برای خرید چراغ حمام و دستشویی است؟ قطعا پاسخ این سوال منفی بوده و برای خرید چراغ سرویس بهداشتی باید نکات نام برده در ادامه مطلب را به طور کامل بررسی کنید:
1_ فناوری ساخت
برای برخورداری از نور باکیفیت و طول عمر بالای لامپ تجهیزات روشنایی باید مدلهایی با فناوری ساخت LED, COB, SMD را انتخاب کنید. در ساختار هر یک از چراغهای سرویس بهداشتی، یک لامپ وجود دارد. نوع فناوری ساخت لامپ حمام و دستشویی هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا این موضوع به صورت مستقیم بر کیفیت نور و طول عمر لامپ تاثیر دارد. از طرفی لامپهایی با فناوری ساخت LED, COB, SMD انرژی کمتری مصرف میکنند.
2_ اندازه
ابعاد چراغ و متعلقات آن مانند حباب باید با اندازه محیط تناسب داشته باشند. چنانچه از چراغهای دیواری و بالا آینهای استفاده میکنید؛ تناسب ابعاد چراغ با محیط اهمیت بیشتری پیدا میکند. بزرگ بودن چراغ میتواند باعث برخورد افراد و اشیاء با آن و ایجاد آسیبهای جدی شود. کوچک بودن چراغ سرویس بهداشتی هم باعث کمبود روشنایی خواهد شد.
3_ نوردهی و لومن چراغ
مفهوم لومن و نوردهی چراغ با توان کاملا متفاوت است. منظور از لومن، میزان نوردهی چراغ است و به معنای توان لامپ آن نیست. بنابراین هنگام خرید چراغ سرویس بهداشتی علاوه بر توان باید لومن آن را هم بررسی کنید. فرمول محاسبه لومن مورد نیاز:
میزان لوکس (واحد روشنایی در هر متر مربع) × مساحت اتاق (متر مربع) = لومن مورد نیاز
میزان لوکس استاندارد برای سرویس بهداشتی و حمام
- سرویس بهداشتی: حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ لوکس
- حمام (برای اصلاح و کارهای دقیقتر): حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ لوکس
مثال محاسبه
فرض کنید حمام شما ۳ متر مربع است و میخواهید ۳۰۰ لوکس روشنایی داشته باشید:
۳۰۰ لوکس×۳ متر مربع=۹۰۰ لومن۳۰۰ \, \text{لوکس} × ۳ \, \text{متر مربع} = 900 \, \text{لومن}۳۰۰لوکس×۳متر مربع=۹۰۰لومن
پس برای یک حمام ۳ متری به حدود ۹۰۰ لومن روشنایی نیاز دارید.
4_ مقاومت چراغ در برابر رطوبت
وجود حباب و پوشش خارجی برای چراغهای سرویس بهداشتی برای جلوگیری از تماس لامپ، سرپیچ و… با رطوبت و آب در نظر گرفته شده است. همانطور که گفتیم وجود رطوبت بالا در حمام و دستشویی و احتمال تماس مستقیم آب با چراغ، حساسیت انتخاب چراغ برای چنین محیطهایی را افزایش میدهد. به همین علت بهتر است از چراغهای ضد نم و ضد آب برای سرویس بهداشتی استفاده کنید.
5_ رنگ نور چراغ
برخلاف محیطهایی مانند اتاق خواب که استفاده از چراغهایی با رنگ نور منحصر به فرد به افزایش زیبایی آنها کمک میکند، معمولا برای حمام و دستشویی از چراغهایی با رنگ نور مهتابی یا طبیعی استفاده میشود. البته رنگ نور مهتابی، برای تامین روشنایی سرویس بهداشتی رایجتر است. این رنگ نور با دمای ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ کلوین شناخته میشود.
6_ طراحی و سبک
طراحی چراغ سرویس بهداشتی باید با سایر اجزاء تشکیل دهنده دکوراسیون محیط تناسب داشته باشد. چنانچه حمام و دستشویی مورد نظر شما فضایی لوکس بوده و دکوراسیون خاصی دارد؛ باید از چراغهایی با طراحی ویژه و زیبا برای تامین روشنایی آن استفاده کنید. در غیر این صورت میتوانید چراغهایی ساده ولی مقاوم و ایمن را انتخاب نمایید.
7_ سهولت در نصب و نگهداری
توصیه میکنیم برای تامین روشنایی حمام و دستشویی از چراغهایی با قابلیت نصب و تعویض آسان استفاده کنید، زیرا وجود رطوبت بالا در این محیطها و روشن و خاموش شدن مکرر چراغ باعث کاهش طول عمر لامپ میشود.
8_ قیمت و برند
با خرید چراغ حمام و دستشویی از برندهای اصل، از مزایای مهمی مانند کیفیت منحصر به فرد تجهیزات روشنایی برخوردار خواهید شد. با مراجعه به فروشگاههای معتبر هم میتوانید چراغ سرویس بهداشتی را با قیمت مناسب خریداری کنید.
9_ گارانتی
انتخاب چراغ سرویس بهداشتی حمام و دستشویی که گارانتی معتبر دارد؛ به نفع خریداران است. با خرید چراغهای دارای گارانتی خیال شما از بابت تعویض محصول هنگام ایجاد مشکلات فنی آسوده خواهد بود.
10_ استاندارد و ایمنی
به طور کلی باید هنگام خرید تجهیزات نور و روشنایی برای هر نوع محیطی، به استاندارد بودن محصولات و ایمنی آنها توجه کنید، زیرا این تجهیزات به صورت مستقیم با جریان برق در ارتباط هستند. چراغهای تولید شده توسط برندهای معتبر بر اساس استانداردهای روز دنیا تولید شده و ایمنی بالایی دارند.
کپی این مقاله با ذکر نام ویلا تو بساز بلامانع است.
بدون دیدگاه