ایجاد فضای خلاقانه نیازمند تغییر در طراحی داخلی ماست. بسیاری از ما فکر میکنیم که افراد یا خلاق هستند یا نیستند. در صورتی که همه خلاق هستند. تنها باید در شرایطی قرار بگیرند تا آن را بروز دهند.
این شرایط چگونه مهیا میشود؟ با تغییر در محیط، ما میتوانیم چنین شرایطی را برای کارکنان ایجاد کنیم. در این مقاله که توسط شرکت طراحی داخلی لاین استودیو تهیه شده، همراه ما باشید تا در مرحله اول مفهوم خلاقیت را بررسی کنیم و سپس به سراغ راهکارهایی برویم که به کمک آنها محیط ما دلپذیرتر و شرایط بروز خلاقیت در آن بهتر خواهد شد.
در محیط مناسب همه میتوانند خلاق باشند
اغلب افراد در محیطهای کاری با برچسب خلاق نبودن روبهرو هستند. بیاید این موضوع را بررسی کنیم که تا چه حد به محیط بستگی دارد. همه ما خلاق به دنیا میآییم. اما در طول زندگی با توجه به شرایط سعی میکنیم بیشتر از بخش منطقی ذهنمان برای حل مسائل مختلف بهره ببریم. بسیاری از مردم فکر میکنند که خلاق نیستند درحالی تنها از آن استفاده نمیکنند.
محیطی که در آن حضور داریم اگر از ما بخواهد که نوآوری داشته باشیم اما شرایط را برای بروز خلاقیت ما مهیا نکند بیشک با شکست مواجه خواهد شد. به همین جهت بهبود خلاقیت در دفتر کار نیازمند ایجاد فضای خلاقانه است.
خلاق بودن به چه معناست؟
خلاقیت لزوما در پدیدآوردن تصویر یا نقاشی نیست. بلکه در واژه به معنای این است که ما متفاوت فکر کنیم؛ در هر چیزی. حل مشکلات جدید و ارائه ایده جدید معنای واقعی خلاقیت است. زمانی که ما موانع را به روشی غیر از روش معمول از سر راه برمیداریم کاری خلاقانه انجام دادهایم.
الگوی ذهنی همیشه ما را به تقلید وا میدارد. برای خلاق بودن باید الگو ذهنی خود را رها کنیم و به شیوهای دیگر فکر کنیم. برای افزایش خلاقیت کارکنان همه افراد باید شهامت گفتن ایدههای خود را داشته باشند. همه باید بتواند نظرشان را بدون هیچ واهمهای ارائه دهند.
برای این تغییر باید چه کنیم؟
برای تغییر اوضاع نیاز است که در چند مورد تحول اساسی ایجاد کنیم. توجه به این عوامل برای ایجاد فضای خلاقانه به ما کمک بسیاری خواهد کرد. در ادامه این موارد را با هم بیشتر بررسی میکنیم.
طراحی خلاقانه
طراحی خلاقانه خود یکی از عواملی است که در بروز خلاقیت ما نقش دارد. رنگها، نوع تکسچر، معماری و مبلمان همگی به نوبه خود باعث میشوند که ما روحیه بگیریم و انگیزه در ما افزایش پیدا کند. زیباییشناسی در این مورد نقش بسیار زیادی دارد. زمانی که ما محیط ارتباط موثر میگیریم و آن را به لحاظ ذهنی زیبا میدانیم، خود به خود خلاقیتمان بیشتر میشود.
نورپردازی محیط
همانطور که میدانید نور طبیعی بهرهوری را افزایش میدهد. گیاهان، فضای سبز و نور خورشید همگی باعث میشوند که ما حس شادابی بیشتری داشته باشیم. چنین عواملی خطرات قرار گرفتن در محیط داخلی برای بیش از ۸ ساعت را به حداقل میرسانند. چراغهای الایدی رومیزی و لامپهایی که در زیر میز قرار میگیرند، در گرمتر کردن نور محیط نقش زیادی دارند.
این نوع روشنایی و نورپردازی برای محیطهای کاری بهتر است و باعث افزایش خلاقیت در محیط کار میشود. اگر در طراحی داخلی به نورپردازی توجه بیشتری شود یعنی نوع طراحی به شکلی باشد که ما از طریق پنجرههای بزرگ و پاسیوها در طول روز بیشترین استفاده را از نور خورشید ببریم، قطعا نتایج بهتری را شاهد خواهیم بود.
فضای شخصیسازیشده
در طرحهای سنتی عموما به انعطفپذیری فضا توجهی نمیشود. اما امروز مکانهایی که به شکل مدرن دیزاین میشوند انعطافپذیری بالا دارند. آنها به شکل چندمنظوره و با چند کاربری طراحی میشوند و از این لحاظ فوقالعاده هستند. ایجاد فضای خلاقانه در چنین محیطهایی کمک میکند که افراد متناسب به اوضاع سبک کاری خود را تغییر دهند.
عوامل موثر بر خلاقیت در فضا
حالا که ایجاد فضای خلاقانه را بررسی کردیم بد نیست به سراغ این موضوع برویم که چه عناصری بر ایجاد این فضا نقش دارند. در ادامه بیشتر آن را بررسی خواهیم کرد.
آرامش
آرامش یکی از عوامل بهبود خلاقیت در دفتر کار است. کارکنان در یک محیط حرفهای نیاز به استراحت و فضایی برای آرامش دارند. ایجاد چنین فضایی برا کارکنان حداقل برای لحظاتی حس خانه را تداعی خواهد کرد.
سکوت و نبود نویز
هیچکس دوست ندارد در یک محیط پر سروصدا مشغول به کار شود. ایجاد فضای خلاقانه نیازمند سکوت است. البته که منظور ما سکوت مطلق نیست. سکوت مطلق راندمان کار را پایین هم خواهد آورد. بهترین گزینه این است که شما با استفاده از روشهای آکوستیکسازی، کنترل صدای محیط را به دست بگیرید و نویزهای اضافی را از محیط حذف کنید.
حریم خصوصی نیز باعث میشود که کارکنان حس بهتری داشته باشند و خلاقیتشان بیشتر بروز کند.
همکاری
محیط باید همواره به گونهای طراحی شود. که علاوه بر حفظ حریم شخصی امکان همکاری و برقراری ارتباط با دیگر اعضای شرکت فراهم باشد. در محیطهای کاری مختلف ممکن است به جلسات مختلفی نیز نیاز شود. جلسات رسمی، غیررسمی، طوفان فکری و بحث آزاد نمونهای از این نشستها هستند. برای افزایش خلاقیت در محیط کار به برگزاری این دورهمیها نیاز داریم. وجود چنین جلساتی حس همکاری را بین اعضا بیشتر میکند.
میزهای اداری
شاید کمی عجیب باشد اما میزهای کاری بیشترین نقش را در بهبود خلاقیت در دفتر کار دارند. آنها اگر خوب و استاندارد طراحی شوند، حریم خصوصی کافی را کارکنان به ارمغان میآورند. این میزها باید انعطافپذیری بالایی داشته باشند تا در صورت نیاز تغییر فرم دهند.
ارگونومی
استفاده از اصول ارگونومی در محیط کار شادابی، شادی و سلامتی را همراه خواهد داشت. مبلمان اداری ارگونومیک علاوه بر حفظ میزان سلامتی افراد در طولانی مدت، باعث عدم خستگی زودهنگام آنها نیز خواهد شد. ایجاد فضای خلاقانه نیازمند کارکنان شاد و سرزنده است. زمانی که افراد خسته هستند کارایی آنها تا حد زیادی کاهش پیدا میکند، چه برسد به اینکه بخواهند از خودشان خلاقیت بروز دهند.
فنآوری
برای افزایش خلاقیت کارکنان نیاز است که ما از فنآوریهای مختلفی استفاده کنیم. امروزه شرکتها به سمت دیجیتالی شدن درحال حرکت هستند. بیشتر کارکنان از لپتاپ و سیستمهای کامپیوتری در محل کار خود استفاده میکنند. محیط باید برای آنها به شکلی باشد که در هنگام استفاده از فنآوریهای مختلف دچار مشکل نشوند.
استفاده از تکنولوژیهای روز در محیطهای کاری باعث میشود که کارکنان حس بهتری بگیرند. البته استفاده بیش از حد از این تکنولوژیها تاثیر عکس خواهد داشت و فضایی سایبرپانکی ایجاد میکند.
محیطهای چند نفره بهتر است یا فردی
خلاقیت در فرمهای مختلفی میتواند بروز کند. گاهی این اتفاق میتواند به شکل فردی باشد و گاهی نیز به شکل گروهی. فضاهای گروهی برای ارائه ایدهها مناسبتر هستند اما فضاهای شخصی در حل مسئله میتوانند مفیدتر باشند.
چند راه حل برای ایجاد فضای خلاقانه
برای اینکه بتوانید فضایی خلاقانه داشته باشید چند راهکار برایتان آماده کردهایم.
یک اتاق بازی ایجاد کنید
ایجاد اتاق بازی تا حد زیادی از خستگی کارکنان کم میکند. بعضی از مدیران ممکن است فکر کنند که ایجاد چنین فضاهایی باعث خواهد شد که افراد کار را جدی نگیرند و مدام به دنبال بازی باشند. درحالی که این فضا اگر به درستی مدیریت شود در افزایش راندمان کاری نیز نقش بهسزایی خواهد داشت. فضای بازی ذهن افراد را برای مدتی هم که شده از کار دور خواهد. با این کار شما یک قدم به ایجاد فضای خلاقانه نزدیکتر شدهاید.
از رنگهای متنوع استفاده کنید
رنگ فقط برای برند شما مهم نیست. برای دفتر شما هم مهم است. رنگ احساسات را برمیانگیزد و آنها را تحریک میکند. برای استفاده از رنگهای مختلف نیاز است که روانشناسی آنها را در نظر بگیرید. برای مثال رنگهای قرمز و مشکی نشاندهنده قدرت هستند. درحالی که رنگهای آبی و نارنجی خلاقیت را برمیانگیزد.
ایجاد محیطی پر جنب و جوش
محیطهایی که افراد سرزنده و شاداب در آن کار میکنند خلاقتر هستند. دادن وقت اضافی و استراحت کافی به کارکنان میتواند آن را فعالتر از گذشته کند. چنین محیطی بستر بهتری برای ارائههای مختلف را داراست.
آیتمهای الهام بخش
مواردی مثل آثار هنری مختلف، نقاشیها و عکسها یک عامل بالقوه برای افزایش خلاقیت هستند. آنها علاوه بر اینکه در زیبایی محیط نقش دارند ممکن است منبع الهام افراد برای بروز ایدهها و پیشنهادهای مختلف باشند. استفاده از چنین آثاری در محیطهایی که جلسات طوفان فکری برگزار میشود بسیار مفید خواهد بود.
رویکرد مشارکتی در محیطهای هنری نسبت به دیگر محیطها بیشتر است. حتی بعضی از شرکتها اتاقهایی طراحی میکنند که افراد در آنها آثار هنری ساخت دست خود را خلق کنند تا با این روش بتوانند خلاقیت بیشتری از کارکنان خود شاهد باشند.
سخن آخر
ایجاد فضای خلاقانه نیازمند دانش و آگاهی است. همان طور که در این مقاله گفتیم خلاق بودن چیزی نیست که بعضی از افراد آن را نداشته باشند. همگی ما از بد تولد خلاق هستیم. برای فعال کردن این نقطه در مغزمان باید محیط و عوامل دیگر دست به دست هم دهند تا ما بتوانیم نوآوری خودمان را بروز دهیم.
خلاقیت گاهی به شکل فردی در حل یک مسئله بروز میکند و گاهی به شکل جمعی در ایدهپردازی و گذر از یک بحران. با تغییر دکوراسیون داخلی دفتر ، میتوانیم خلاقیت افراد را افزایش دهیم. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید.
توجه : این مطلب آگهی ساختمان، یک تبلیغ رپورتاژ بوده و ویلاتوبساز در محتوا و محصولات آن هیچگونه نظری و مسئولیتی ندارد.
بدون دیدگاه